Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 13:23 - убийство,блокада,а след това?
Автор: moni6ka Категория: Други   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
0



 
АКЦЕНТ
 
 
 
 
 
 
 
 
    
  •  
 
 
 
 

Шофьор на такси бе убит в София, колегите му блокираха града


"Боклуци!", "Оставка!" и "Мишки" скандираха пред парламента около 4000 таксиметрови шофьори 09.02.2007

imageТаксиметров шофьор бе убит тази нощ в столицата. 51-годишният Емил Димитров Емилов от компания "ОК Супертранс" е бил наръган с нож в жк "Люлин" 5 около 3 ч.

Шофьорът не е обран от убийците си. Появиха се версии, че Емилов е убит, докато е шофирал колата, защото тя се е ударила в контейнери за смет. Според друга версия инцидентът е станал, докато е чакал клиент.

София пожълтя от гняв (вж. фоторепортаж)

Стотици таксиметрови шофьори се събраха с колите си пред парламента. Чуха се дори призиви "Да вземем калашниците и да влизаме!".

Движението в целия център от ранни зори бе блокирано. Частично са затворени ул. "Раковски", бул. "Васил Левски", отсечката от Орлов мост до сградата на Народното събрание, "Дондуков", "Евлоги Георгиев".

Стотици автомобили се строиха в редици пред Народното събрание, общо протестиращите към обяд станаха около 4000.

.new_container {border:1px solid #dcdbdc; background:#f1f1f1; padding:4px;margin-right:145px;margin-top:1px;} * html .new_container {float:left; margin-right:5%;} .in {border: 1px solid #dcdbdc;} .in img {border: 3px solid #fff;} .anketa {background:#e0e0e0;width:100%;border-top:1px solid #fff;border-bottom:1px solid #cbc9cc;} .anketa .title {padding:10px 10px 16px 0px; font-weight:bold;font-size:11px;} .anketa .stulb {padding-bottom:6px;} .anketa .stulb img {height:4px;background:#fff;} .video {background:#f6f7f0 !important;} .video td {vertical-align:top;} .video .arr {padding:10px 4px 0px 10px;} .video .t {padding:5px 4px 0px 0px;} .video a {font-weight:normal;} .video .l {font-size:10px;white-space:nowrap;} .nvgn { border-bottom: 1px solid #cac9cc; border-top: 1px solid #fff; height: 23px; background: #dcdbdc; text-align: center; color: #fff; margin: 2px; } .nvgn div { padding-top: 4px; } .nvgn img { margin: 0 4px; vertical-align: middle; } .nvgn a { font-weight: bold; color: #fe6700; } .nvgn a.ced { font-weight: normal !important; color: #000; cursor: default; }var displ_art = 1; var art_count = 1;

image
Колоните таксиметрови автомобили по бул. Цар Освободител стигаха чак до сградата на БНБ и президентството. Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Живи вериги бяха блокирали пътните платна на Орлов мост и централните булеварди в града опустяха. Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
При кръстовището на Ректората тролеите спряха, а пътниците им тръгнаха пеш към работните си места. Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Волен Сидеров и заместникът му в партията Антон Сираков се опитват да разговарят с протестиращите. Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Вътрешният министър Румен Петков и председателят на Народното събрание Георги Пирински. Снимка: Георги Димитров, Нет Инфо.БГ
image
Такситата започнаха да се събират около парламента още преди разсъмване. Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС
image
Снимка: Любомир Спиров, агенция БГНЕС
image
Снимка: Любомир Спиров, агенция БГНЕС
image
Снимка: Любомир Спиров, агенция БГНЕС
 

 

Таксиметрови шофьори от страната също протестираха, а други дори тръгнаха към София, но според слухове били спрени от полицейски кордон при Ихтиман. Вътрешният министър Румен Петков отрече да е спирано движението им.

На Орлов мост други протестиращи също бяха блокирани за известно време от полицаи. Спрени таксита пък блокираха движението на линейките и от "Спешна помощ" поискаха да не им пречат да си вършат работата.

По-късно БТА съобщи, че шофьори от Сливен, Бургас и Пловдив са се присъединили към протеста на колегите си от София пред сградата на Народното събрание.

Протестиращите казаха, че очакват да бъдат подкрепени от около
200 автомобила от страната, като към столицата пътуват колони от Перник, Пазарджик и Стара Загора.

Първите искания на шофьорите бяха за срещи с министрите на здравеопазването, вътрешните работи и транспорта.

Те настояват и за бърз резултат от разкриването на това и на другите убийства на техни колеги, както и повече сигурност за автомобилите си, съобщи пред журналисти Искра Породинска от фирмата "ОК Супертранс".

Искаме премахване на законовото изискване за поставяне на предпазен колан, за да е по-бърза реакцията ни при нападение, добави тя.

Шофьорите настояват също така за паник-бутон и видео наблюдение в колите, задължителна застраховка "Живот", свой действащ синдикат, съставен от шофьори, а не от "хора над тях", както и действащи закони, които да се спазват от всички.

Ръководството на МВР проведе рано сутринта извънредно съвещание заради тежкия инцидент.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински, който пристигна около 7,30 ч., предложи на демонстрантите десетина техни представители да влязат в сградата на Народното събрание на разговори, но бе освиркан и прекъснат от викове

"Боклуци!", "Оставка!" и "Мишки"

и се прибра в сградата на парламента. По-късно при шофьорите отиде Петър Берон, който секунди след това съжали, че изобщо е излязъл при тях.

Депутатът обясни, че вътрешният министър е на среща с "браншовици", после ще дойде при протестиращите и след разговор с тях ще докладва пред Народното събрание.

Хората замалко да набият Берон, който се опитваше да обясни, че в момента нищо не може да направи.

Шофьор му предложи екзотичната идея да се сменят за един ден - депутатът да "върти геврека" и да изкарва прехрана за семейството, а той да се чуди какво да прави по цял ден и да се вози на мерцедес.

Друг негов колега пък го попита с какви очи излиза при тях, като е сменил толкова партии, на което депутатът се засегна и тръгна да влиза обратно в парламента. Някой поде "Оставка!" и тълпата изригна.

Берон се шмугна между кордона от полицаи, оградили Народното събрание, и се прибра.

Секунди след това при недоволните дойдоха Волен Сидеров и Димитър Стоянов.

Лидерът на "Атака" размахваше лист хартия и, опитвайки се да надвика освиркванията, с които го засипаха, обясни, че протестът е незаконен, както "каза Пирински".

Той даде на шофьорите декларация и им обясни да отидат да я внесат при кмета Борисов, за да се узакони протестът.

Някои от шофьорите питаха какво прави той при тях, други пък му припомниха инцидента при магистрала "Тракия". Имаше и такива, които го потупаха по рамото.

Волен не трепна, дори когато го замериха с хартийки. Насред викове "Оставка" самият той поиска оставката на вътрешния министър.

В 10 ч. Народното събрание прекъсна заседанието си

imageзаради протестите на таксиметровите шофьори. Прекъсването беше поискано от Иван Костов от ДСБ и от съпредседателя на БНС Красимир Каракачанов, които настояха да се събере председателският съвет на парламента и да се обсъди ситуацията.

Министърът на вътрешните работи и зам.-министърът на транспорта да информират до края на днешния ден народните представители за мерките, които изпълнителната власт ще предприеме след убийството на таксиметровия шофьор, поиска Георги Пирински след извънредно заседание.

Народното събрание е длъжно да приеме представители на протестиращите и да им съдейства да получат отговорите на своите въпроси от двамата министри, каза той.

Депутатът от ОДС Яне Янев се обърна към таксиджиите с две предложения. Първото от тях беше да се избере инициативен комитет от таксиметровите шофьори, които да представят своите искания в пленарна зала.

Второто беше предложение, което събралото се множество одобри с викове - пред сградата на Народното събрание да бъде монтирана видеостена, за да могат протестиращите да виждат всичко, което се случва в парламента в реално време.

Те казаха, че няма да си тръгнат, а ще стоят до вечерта, когато е шествието и молитвата за осъдените български медицински сестри в Либия.

В знак на солидарност сложиха на реверите си трикольорните лентички с надпис

"Не сте сами!"

През това време кметът на София Бойко Борисов отиде при недоволните и им даде разрешение да продължат.

Протестирайте си свободно, искам само да ви помоля да освободите движението на градския транспорт, допълни Борисов.

Шофьорите имат разрешение за протест до 17 ч. След това могат да останат само 100 коли.

Министър Петков пое ангажимент за най-бърза промяна в Закона за автомобилните превози, заяви в кулоарите на парламента председателят на Националното сдружение на таксиметровите шофьори Стефан Боснов, който присъства на срещата с министъра.

Той се е съгласил още да се вземат предвид абсолютно всички нужни мерки за приемане на "едно реално законодателство, което да касае таксиметровия бранш".

Вън пък таксиметрови шофьори поискаха делегацията, влязла в парламента, да излезе, защото не се състои от техни представители.

С едноминутно мълчание и падане на колене

те почетоха паметта на убития си колега.

"Това не е протестен митинг. Тук няма "Атака", сини или червени. Ние не искаме да бутаме властта", каза един от таксиджиите.

Към 11,40 ч. Петков и Пирински отидоха при тях.

Таксиметровите шофьори поискаха по-късно облекчение при покупка на автомобили и връщането на патентния данък за този вид дейност.

Те са недоволни от въвеждането на корпоративен данък от тази година за такситата.

Шофьорите започнаха да замерват стъклата на Народното събрание с яйца и надуваха клаксоните на колите, защото искаха някой от управляващите да говори с тях.

Те дори опитаха да разкъсат кордона от полицаи. Всичко това се случи, докато министри преговаряха с представителите на таксиметровите шофьори.

Малко след 17 ч. шефът на НСО Румен Миланов отиде при протестиращите и им съобщи, че

има задържан за убийството на колегата им, който си е признал

Волен Сидеров обаче излезе пред тълпата с думите "Миланов, защо ставаш смешен? И защо хората се подават на манипулация. Ти много добре знаеш, че не това е убиецът на таксиметровия шофьор", коментира той.

Съобщението за задържания е измъкване от страна на вътрешния министър, каза още лидерът на "Атака". Според него "това е жертва, която Петков хвърля, за да се измъкне от ситуацията".

Таксиметров шофьор грабна микрофона и викна на Сидеров: "Ти откъде знаеш бе, да не си от КГБ". Колегите му почнаха да скандират "мишок".

За малко между двамата да се стигне до физически сблъсък, но ситуацията бе овладяна.

Днешните събития в София напомнят за 16 март 2001 г., когато сградата на парламента и целият център бяха блокирани от таксиметрови шофьори, протестиращи заради убийството на Петър Терзийски - малкият син на техен колега.

Тогава имаше искания за оставка на правителството на Иван Костов и за извънредно заседание на Народното събрание.

В началото на тази година таксиметров шофьор бе открит убит в местността Моллова гора край Сливен. Тялото му бе открито от негови колеги при издирване, в което се включиха около 250 таксита.




Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moni6ka
Категория: Спорт
Прочетен: 9393
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930